توکلی: اگر این حرف ها را خاتمی میزد به کشور راهش نمیدادند!/ادامه کاراحمدینژاد مضر است؛ میخواهد همه را ببرد ترکستان
حال که تغییر احمدینژاد ظاهرا ممکن نیست کاری کنیم که تا پایان دوره ریاست جمهوری ضرر حضورش کمتر باشد...احمدینژاد میخواهد جمعیت راضی از دریافت یارانه را بالاتر ببرد و این کار به لحاظ سیاسی یک تیزهوشی و البته اغواء و سیاسی کاری محسوب میشود.
احمد توکلی٬ نماینده مجلس گفته که ادامه کار محمود احمدینژاد را به «مصلحت» نظام نمیداند٬ چراکه رئیس دولت دهم تلاش دارد همه را به «ترکستان» ببرد.
به گزارش انتخاب ؛ مروری بر استدلال های توکلی درباره نقش اندک تحریم در آشفتگی بازار ارز، نگاهی به بحران کاهش ارزش پول ملی در مکزیک و مالزی، بازخوانی افزایش نرخ ارز در سال ۱۳۷۴ در دولت هاشمی یادآوری اثرات تورمی آشفتگی ارزی و تبعات رکودی آن در بخش تولید و در نهایت فهرست راهکارهای توکلی برای مهار آشفتگی بازار ارز به ویژه راهکار سیاسی خروج از این بحران و تحلیلی از برخی موضوعات سیاسی مهم ترین سرفصل های ۲ساعته سخنرانی و پرسش و پاسخ توکلی با اعضای تحریریه خراسان در مشهد بود که گزیده هایی از آن در ادامه آمده است:
توکلی گفته است: «حال که تغییر احمدینژاد ظاهرا ممکن نیست کاری کنیم که تا پایان دوره ریاست جمهوری ضرر حضورش کمتر باشد.»
مهمترین گفتههای توکلی به این شرح است:
• از ۳۰ آبان تا چهار بهمن ۹۰ ارزش پول ملی ۵۵ درصد کاهش یافت. سپس از چهار بهمن ۹۰ تا ۲۴ اردیبهشت ۹۱ ارزش پول ملی ۲۳ درصد ترمیم شد و مجددا از ۲۴ اردیبهشت ۹۱ تا ۸ مهر ۹۱ ارزش پول ملی ۷۸ درصد کاهش یافت.
• واردات کشور در سال ۸۹ با وجود تحریم ۷. ۵۵ میلیارد دلار بود. در سال ۹۰ هم با وجود تحریم ۵. ۵۷ میلیارد دلار واردات داشتیم. شش ماهه نخست امسال که تحریمها سختتر هم شده است.
• شهریور سال ۱۳۸۴ که دولت احمدینژاد فعالیت خود را شروع کرد نقدینگی ۷۸ هزار میلیارد تومان بود و در پایان شهریور امسال به حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان رسید، یعنی بیش از پنج برابر شد. فقط یک ساله شهریور ۹۰ تا شهریور ۹۱، نقدینگی ۲۵درصد اضافه شده است.
• در زمان جنگ به ازای هر ایرانی در سال ۶۰۸ دلار نفتی خرج شده است، در زمان دولت سازندگی ۳۸۴ دلار، در زمان دولت اصلاحات ۳۶۴ دلار و در هفت سال اول فعالیت دولت آقای احمدینژاد ۸۹۰ دلار نفتی به ازای هر فرد در سال هزینه شده است.
• در آخرین جلسه غیرعلنی مجلس گفتم یکی از عوامل به هم ریختگی بازار ارز مسلوب الاختیار بودن مسئولان پولی و اقتصادی کشور در برابر رئیس جمهور است.
• اُشِهدُبالله با هیچ کس هم دشمنی ندارم حتی با محمود احمدینژاد. من دوستشان هستم چون میگویم این ره که تو میروی به ترکستان است. مشکل ما این است که آقای احمدینژاد میخواهد همه را ببرد به ترکستان. این مشکل امروز ماست.
• دلیل مخالفت ما خیلی واضح است. آیا آقای احمدینژاد را میخواهید با سوال کنترل کنید؟ او سئوال کنندگان را کنترل خواهد کرد. میآید در مجلس و همه را به هم میزند. آیا غیر از این است که به مجلس لطمه میزند؟
• در شرایط فعلی مشکل ما بحران اعتماد است زیرا سیر صعودی پرنوسان داشتهایم. اعتماد به بازار ارز در چنین شرایطی از بین میرود. پول ایرانی تبدیل به پول داغ میشود. احساس میشود دولت در کنترل اوضاع ناتوان است.
• در طول یک سال و نیم گذشته ۶۴ بخشنامه یا اقدام ارزی صورت گرفت. یعنی هر شش یا هفت روز یک بخشنامه یا اقدام دولت، حال چه تعداد مصاحبه ضد و نقیض انجام شدمی توانید جستجو کنید و آمارش را دربیاورید.
• با ارز به نرخ مرجع چه وارد کردهاند؟ پورشه وارد کردهاند. ۹۰۰ پورشه در دنیا تولید شده است ۷۰۰ تای آن در ایران دارد میچرخد و عدهای در برابر مردم وفادار به جمهوری اسلامی به آن خودروها تفاخر میکنند.
• مکمل طرحهای مدیریت بازار ارز، سهمیه بندی کالاست. حتماً باید نظام کوپنی برگردد و در این زمینه نباید تردید کرد. حتماً باید برای مردم تضمین کنیم که بخشی از کالاها برای آنها تامین میشود. برخی کوپن را نجس ذاتی میدانند. به آنها گفتم این حرفها را نزنید. کشورهای سرمایه داری هر زمان اقتضا کند از این کارها میکنند. الان در آمریکا، دولت به ۴۵ میلیون نفر کوپن غذای (Food Spam) میدهد. چه کسی یارانه را مطلقاً حذف میکند؟
• استفاده زیاد از ارز نفتی در بودجه و خالی کردن حساب ذخیره ارزی فقط تقصیر دولت نبود بلکه مجلس هم مقصر بود. حال دولت بیشتر و مجلس کمتر اما هر دو مقصر بودند.
• در موضوع واگذاری مخابرات چه کسی غیر از من و آقای نادران مخالفت کرد؟ خودشان برای سپاه این میدانها را گشودهاند و مجلس هم سکوت کرد.
• متاسفانه آقای احمدینژاد فشار آورده است و بانک مرکزیِ بیاراده ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به بانک مسکن داده است. این مبلغ ضرب در پنج موجب افزایش نقدینگی شده است.
• همین بانک مرکزی ضعیف از حساب بانکهای خصوصی، به دستور آقای احمدینژاد حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان پول برداشت.
• بیاعتمادی در بازار ارز به شدت نسبت به دولت وجود دارد. راه حل اصلی ماجرا احیاء اعتماد از دست رفته است که راه حل سیاسی است نه اقتصادی. با ادامه صدارت آقای احمدینژاد این کار اگر نگویم ناممکن لااقل بعید است.
• مجلس گرفتار آسیبهای جدی است. وقتی میگویند تعامل منظورشان معامله است. برخی تعامل میکنند و برخی معامله. برخی به شدت کم قیمت هستند و برخی قیمتشان را کسی جز خدا نمیداند. برخی در حدی قیمتشان پایین است که به یک دفتر پیشخوان خدمات دولت برای فرزندشان رضایت میدهند. از این دسته افراد در مجلس داریم. گاهی اوقات با یک سفر خارجی رای درست میشود. با تغییر رئیس اداره آموزش و پرورش رای درست میشود و این خیلی سخیف و بد است.
• اینکه آقای احمدینژاد به رهبری شکایت کرد و گفت اینها سوالات بیخود میپرسند و وزیر من باید دائم به مجلس بیاید و پاسخ دهد درست میگفت. سئوال از وزیر مطرح میشود ولی سئوال گرو است. سوال جدی نیست و ابزار است. پس از اینکه حاجتش تامین شد سئوالش را پس میگیرد. اینها خیانت در امانت است ولی احمدینژاد و دار و دستهاش در تشدید این خیانت نقش زیادی داشتهاند.
• برای حفظ ثبات سیاسی ما ترجیح میدهیم آقای احمدینژاد را تا پایان دوره تحمل کنیم. این به مصلحت کشور است البته اگر خودش بگذارد. ولی بدانید حل کردن مشکل ارز با این وضعیت سخت است.
• احمدینژاد گفته است سلمان رشدی به تاریخ پیوست. اگر این حرف را خاتمی میزد به داخل کشور راهش نمیدادند. خب آقای احمدینژاد واقعاً قابل پیش بینی نیست که چه کاری میکند. بر این اساس نظر من این است که ادامه فعالیت ایشان مضر به حال کشور است ولی نظرات دیگری هم وجود دارد که استدلالشان قابل اعتناست.
• یکی از منافع بزرگی که آقای احمدینژاد داشت این بود که به تعبیر من رهبری به دست آقای احمدینژاد برای برخی مفاهیم تجدید ارزش کرد و خود آن مفاهیم شاقول رفتار احمدینژاد شد و کجی رفتار وی را نشان داد. این کار خیلی بزرگی بود. رهبری مفاهیمی را که داشت از هستی ساقط میشد دوباره زنده کرد. حال همان مفاهیم را کنار احمدینژاد که میگذاریم شاقول وی میشود.
• تعویض رئیس جمهور در فاصله چند ماه تا پایان دوره حتماً نشانه بیثباتی است و این را شما بهتر از من واقف هستید. به اضافه اینکه آقای احمدینژاد پول نقد میدهد. کدام سیاستمدار چنین کاری میکند.
• احمدینژاد میخواهد جمعیت راضی از دریافت یارانه را بالاتر ببرد و این کار به لحاظ سیاسی یک تیزهوشی و البته اغواء و سیاسی کاری محسوب میشود.
• هنوز هم جمعیت کثیری دریافتیشان از افزایش هزینهشان بیشتر است و به احمدینژاد خوش بین هستند.
• سبدی از کالاهای اساسی به شکل کوپنی و سهمیه بندی توزیع شود تا حداقلی از مصرف برای مستضعفان تضمین گردد.
• من میگویم حال که تغییر احمدینژاد ظاهرا ممکن نیست کاری کنیم که تا پایان دوره ریاست جمهوری ضرر حضورش کمتر باشد و اگر منفعتی دارند بیشتر باشد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 05,نوامبر,2024